Analyse van gamification systemen

In het onderzoeksproces is het uiteraard van belang om gelijkaardige projecten te analyseren. Ik kan moeilijk een analyselijst opstellen omdat de systemen zeer sterk verschillen en de graad van gamifcation is ook altijd anders. Daarom overloop ik gewoon de hoofdzaken van elke website. Als eerste website kies ik ervoor om onderandere codecademy te analyseren. Ik heb deze […]

In het onderzoeksproces is het uiteraard van belang om gelijkaardige projecten te analyseren.
Ik kan moeilijk een analyselijst opstellen omdat de systemen zeer sterk verschillen en de graad van gamifcation is ook altijd anders. Daarom overloop ik gewoon de hoofdzaken van elke website.

Als eerste website kies ik ervoor om onderandere codecademy te analyseren. Ik heb deze website trouwens eerder grondig gebruikt en heb het systeem leren gebruiken zonder stil te staan bij gamifcation.

De aanpak op de homepagina is slim, je kan eigenlijk direct aan de slag met bijleren. Er is namelijk een venster dat je doorheen relatief simpele en logische Javascript code zal begeleiden. Op deze manier bieden ze zonder omwegen een directe beleving van hun systeem aan.

Bij het overzicht van beschikbare cursussen is er nog amper of geen gamifcation op te merken. Zodra je echter een cursus kiest begint de gamifcation. Door “progress bars” wordt het duidelijk hoever je staat binnen elk hoofdstuk, wat ook een motiverend effect geeft.
Ook een overzicht van je persoonlijke high scores en van je verdiende badges is aanwezig. Eigenlijk is het een beknopte herinnering aan de realisaties die je reeds hebt gemaakt en dus hopelijk ook een motivatie om verder te doen en jezelf te overtreffen.

Zeker het concept van day streaks is goed gevonden. Om effectief iets bij te leren zouden ze graag hebben dat je elke dag 1 of meerdere oefeningen oplost. Met behulp van zulke streak blijven ze de gebruiker vasthouden.
Daarbij komt het psychisch spel te kijken waar de druk groter wordt naarmate dat je verder raakt. Daarmee bedoel ik dat je veel minder graag de streak zal breken wanneer je al 20 dagen achter elkaar oefent tegenover slechts 2 dagen.
Zulke trucjes zorgen voor terugkerende gebruikers, wat een gewild effect is voor elke website.

Oefeningen worden grondig in logische opeenvolgende stukken opgedeeld. Opvallend is ook dat er een zeer goede hoeveelheid aan uitleg is naast de instructies (wat je minder tegenkomt bij Photoshop tutorials).
Door de kleine hoeveelheden per keer, heb je het gevoel een grotere kwantiteit aan leerstof verwerkt te hebben.
Laat me het zo voorstellen, als je 4 zinnen per bladzijde leert, heb je het gevoel snel, gemakkelijk en efficiënt te leren. Als het volle pagina’s waren, had je misschien sneller een complex, langzaam gevoel.
Deze kleine stukjes geven trouwens ook meer overzicht over het geheel.

Het systeem van je bijgeleerde kennis toepassen om dan direct gecontroleerd te worden, is goed volgens mij. Je hebt een continue zekerheid dat je nog altijd op het juiste pad zit, je kan bijna onmogelijk tijd verliezen door een lange code te typen die dan fout blijkt te zijn.
Ook krijg je telkens een voorbereid bestand waardoor je enkel op de kennis die zij je proberen bij te leren moet focussen. De manier van instructies geven, corrigeren en aanleren is trouwens ook gemoedelijk en menselijk. Je merkt duidelijk dat een mens nagedacht heeft over wat je ziet op het scherm. Daardoor bleef ik altijd in een positieve sfeer die menselijk aanvoelde in contrast met de complexere technologische inhoud.

De badges zijn een leuk extraatje, zeker als je even wilt pauzeren van het bijleren en gewoon eens wil overschouwen wat je zoal gerealiseerd hebt. Een minpunt vind ik dat de badges nogal gelijkaardig blijven en niet direct iets zeggen over de realisatie die erachter zit. Zo bezit ik bijvoorbeeld 7 identieke badges van uitzicht met toch een andere betekenis. Een gemiste kans…

Op je profiel kan je ook nog eens kijken naar de verschillende punten, badges en dergelijke. Je kan ook naar anderen hun profiel kijken wat de competitie groter maakt. Toch is er geen leaderboard of vergelijking met anderen, wat misschien ook wel veiliger is. Het kan namelijk zeer demotiverend zijn om te zien dat iemand al zoveel verder staat dan jijzelf en je vind het nu al te moeilijke inhoud.

De gamifcation elementen zijn vrij duidelijk aanwezig, maar beperkt in hoeveelheid. Dit is een goede keuze omdat de gamfication zeker niet mag overheersen op de eigenlijke hoofdzaak: leren programmeren. Het zou trouwens een negatief effect kunnen hebben als het gamifcation systeem te complex was, omdat leren coderen en programmeren zo al complex genoeg is voor beginners.
Het is dus heel belangrijk om het simpel genoeg te houden en zeker de originele inhoud niet te overtreffen!
Wel denk ik dat er nog ruimte is voor meer sociale mogelijkheden. Er zouden misschien nog veel creatieve manieren zijn om in interactie met andere mensen bij te leren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het delen van eigen codes en anderen deze laten aanpassen om zo tot een nieuw iets te komen, keer op keer.

 

 

Een andere gelijkaardige website is lumosity.com. Hier train je je hersenen op verschillende zaken zoals herinneren, snelheid, logisch denken, enz.
Het systeem is zeer gelijkaardig aan dat van Codecademy, de gamifcation is echter uitgebreider. Op de profielpagina zijn er meerdere gegevens die op jou prestaties wijzen, zonder enkel op te sommen wat je al gedaan hebt.
Er wordt met andere woorden steeds gecalculeerd wat je sterktes en zwaktes zijn. Ook heb je een hele geschiedenis van je handelingen, zodat je op een overzichtelijke manier kan zien hoe consequent en effectief je gewerkt hebt en wat je vooruitgang is. In tegenstelling tot Codecademy kan je trouwens wel jou scores vergelijken met anderen, maar het gaat hier dan om het gemiddelde van de andere gebruikers, geen personen apart.

Om je brein te trainen moet je spelletjes spelen. Dit mag echter niet verward worden met gamifcation, want het zijn gewoon spelletjes. Deze pas anderzijds wel goed bij de gamifcation, het houd het geheel luchtig en plezierig en vertrekt eigenlijk uit zowat hetzelfde principe: mensen trainen of iets bijleren op een speelse manier en met elementen uit games. De spelletjes zouden waarschijnlijk niet zomaar gespeeld worden omdat ze leuk zijn, maar het maakt het oefenproces wel aangenaam en ongedwongen.

 

 

LevelUp is zowat het enige gamifcation product wat ik binnen Photoshop kon vinden, de rest bleef te beperkt tot een quiz of dergelijke.
Dit systeem gebruikt wel een leaderboard met persoonlijke scores, wat ik vreemd vind omdat het aantal tutorials nog altijd vrij beperkt is. Ook staat de functionaliteit van dit leaderboard nog echt in zijn kinderschoenen.
Het kader neemt trouwens ook onnodig veel plaats in op je scherm en heeft afleidende kleuren. Je moet namelijk oppassen met zulke zaken als het continu aanwezig is binnen de omgeving van het ontwerp zelf, het kan een vertekend beeld geven of te zeer afleiden.
De gamifcation blijft trouwens beperkt tot het opvolgen van stapjes, deze laten valideren en punten krijgen.

Het nuttigste element van dit systeem is het continu bij het handje gehouden worden doorheen een lang en complex proces van handelingen, binnen de software. Bijna alsof iemand langs je zit en zegt wat je moet doen. Dat kan dus goed zijn voor beginnelingen of autodidacten die willen checken of ze wel correct werken.

Het is interessant en vernieuwend, maar ook duidelijk een eerste fase binnen dit concept.

Leave Your Response

* Name, Email, Comment are Required


About Us

I recently started my higher education as a Graphic Designer and I will be running the Interactive Design part of it. That includes photography, making movies, flash animations and web design and the design of web applications.

Learn More About Us

Write For Us

Want to write an article for us? Just go for it and get your name out. The good part compared to others is that your article DOESNOT have to be exclusive, meaning you can have it on your own website too!

Read More Details