Kritiek van Sebastian Deterding op Gamification

Sebastian Deterding is een game designer en UX onderzoeker die een sterke gedachte over gamifcation heeft. Hij laat de kans dan ook niet liggen om anderen hun denkwijzen te corrigeren.   Eén van de weinige boeken over gamifcation is deze van Gabe Zichermann samen met Christopher Cunningham: Gamifcation by Design. Sebastian Deterding heeft echter kritiek […]

Sebastian Deterding is een game designer en UX onderzoeker die een sterke gedachte over gamifcation heeft. Hij laat de kans dan ook niet liggen om anderen hun denkwijzen te corrigeren.

 

Eén van de weinige boeken over gamifcation is deze van Gabe Zichermann samen met Christopher Cunningham: Gamifcation by Design.
Sebastian Deterding heeft echter kritiek op wat er in dit boek staat.

In het boek worden serious games, advergames en dergelijke als nauwe verwanten van gamification gezien, wat volgens Deterding niet klopt.
Helaas verklaard hij niet waarom dit fout zou zijn.

Engagement of betrokkenheid wordt in het boek beschreven als een connectie tussen gebruiker en product gemaakt door meerdere onderling verbonden meeteenheden zoals: recentheid, frequentie, viraliteit en score/rang wat samen de “E-score” word genoemd.
Deterding denkt echter dat ze door deze mathematische aanpak in een val stappen en niet kijken naar het gevoel van de gebruikers.

Volgens het boek kan alles plezierig gemaakt worden omdat het leuk is vanwege de mechanics en niet omwille van het thema.
De beschreven methodes zijn vooral vormen van beloningen met als gevolg dat de “gamifcation” eigenlijk meer een loyaliteitsprogramma is met digitale munteenheden die een ongekende reële waarde hebben.

Vormen van beloningen, respectievelijk van simpel naar waardevol zijn: status, toegang, macht en spullen. Dit zou echter fout zijn volgens Deterding.
Het zou betekenen dat games leuk zijn vanwege de beloningen, wat niet klopt, hij illustreert dit met een simpel voorbeeld.
Een perfect “game” zou dan een knop zijn waar je op klikt en direct een miljard punten krijgt…
Bovendien zijn er veel games zoals Sudoku, Scrabble, Minesweeper die zelfs geen beloningen hebben.
Het gaat hier over intrinsieke motivatie!
Games zijn leuk omdat je plezier hebt van esthetiek, de autonomie van keuzes maken, wat je zelf wil doen en hoe je dat doet, creatief zijn, humor, spanning, ontspanning, vooruitgang, enz.
Games bieden uitdagingen die je kan oplossen en daarin slagen is leuk.

Verder lijkt de gebruikte leertheorie sterk op het behaviorisme, wat al lang als ouderwets wordt gezien omdat het geen rekening houd met de cognitieve processen in ons brein.

Het lijkt alsof alle beschreven elementen van gamifcation zoals leaderboards, punten, badges enz. mechanics zijn. Maar eigenlijk zijn het vormen van feedback die aantonen hoe goed de speler het deed in het proces naar zijn doel.

In een vorige blog post heb ik gesproken over de speler modellen van Bartle. Het is echter niet helemaal correct om het model te gebruiken buiten de context van een game.
Overigens is er geen empirisch onderzoek gedaan naar dit model, het waren gewoon de bevindingen van Bartle door ervaring.
Het is wel een goede springplank om te kijken waarom de types van spelers tot deze categorie kunnen horen, waarom ze gemotiveerd worden door bepaalde zaken.

Quests of uitdagingen worden altijd als instructies beschouwt in het boek, het is nochtans van groot belang het belang ervan duidelijk te maken het uitdagend te maken.

http://gamification-research.org/2011/09/a-quick-buck-by-copy-and-paste/

_______________

Er is een verschil tussen spelen en gamen. Bij gamen gaat het over vaardigheden, moeite, het heeft regels en een structuur.
Bij spelen gaat het over improvisatie, het is wild en buitensporig.

Ook wordt er een opdeling gemaakt:

Game-based technology gaat over bijvoorbeeld controllers, AI, 3D engines …
Game-based practices is bijvoorbeeld serious gaming.
Game-based design is gamification.

Er zijn ook verschillende niveau’s in game design elementen, waar de typische elementen zoals badges, leaderboards, timers als “game interface patterns” worden benoemd, wat dus zeker geen mechanics zijn.

De Powerpoint is zeker het bekijken waard:

http://gamification-research.org/2012/04/defining-gamification/

2 Responses

02.16.13

I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work! eccadecbekee

02.16.13

It’s a wordpress theme called Convergence.

Leave Your Response

* Name, Email, Comment are Required


About Us

I recently started my higher education as a Graphic Designer and I will be running the Interactive Design part of it. That includes photography, making movies, flash animations and web design and the design of web applications.

Learn More About Us

Write For Us

Want to write an article for us? Just go for it and get your name out. The good part compared to others is that your article DOESNOT have to be exclusive, meaning you can have it on your own website too!

Read More Details